Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να τακτοποιούν το δωμάτιο τους;

Είναι πολύ εύκολο να κλείσετε την πόρτα του παιδικού δωματίου, αφήνοντας μέσα όλο το χάος που έχουν δημιουργήσει τα παιδιά και αποφεύγοντας γκρίνια και φασαρίες.

Όμως, η διδασκαλία του παιδιού όσον αφορά την τακτοποίηση του δωματίου μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς.

Η ικανότητα να κρατήσει το δωμάτιο καθαρό αποδεικνύει ότι το παιδί σας μπορεί να κατανοήσει τη σπουδαιότητα της καθημερινής ρουτίνας, ενώ συγχρόνως μπορείτε να αποφύγετε τις οικογενειακές ασθένειες.Οικογενειακή υγεία
Τα καθαρά δωμάτια προωθούν την υγιεινή διαβίωση, σε αντίθεση με τα πιο βρώμικα δωμάτια που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού σας. Επιπλέον, η σκόνη και τα ακάρεα σε στρώματα, κουρτίνες, χαλιά και διάσπαρτα ρούχα μπορούν να επιδεινώσουν τυχόν αλλεργικά προβλήματα. Η θέσπιση κανόνων για ένα καθαρό δωμάτιο μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γονείς να αναγνωρίσουν μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά, όπως για παράδειγμα προβλήματα ελλειμματικής προσοχής.

Οργάνωση και χαμένα αντικείμενα
Τα παιδιά δυσκολεύονται να αναζητήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα μέσα σε ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο, με αποτέλεσμα οι γονείς να τα αντικαθιστούν με νέα, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Οι ακατάστατοι χώροι πολλές φορές οδηγούν στην αίσθηση της απώλειας του ελέγχου, όταν τα παιδιά καταφεύγουν σε ξεσπάσματα απελπισίας πάνω από την περιοχή της «καταστροφής». Η δημιουργία ειδικών χώρων για την αποθήκευση των παιχνιδιών, που συνήθως καταλήγουν διάσπαρτα στο πάτωμα, θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα της οργάνωσης.

Καθημερινές συνήθειες
Από τη στιγμή που τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν σε ακατάστατα δωμάτια κινδυνεύουν να συνηθίσουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Οι γονείς πρέπει να διδάσκουν τα παιδιά πώς να διατηρούν τα δωμάτια καθαρά, υποδεικνύοντάς τους τη σωστή διαδικασία καθαρισμού. Βοηθήστε το να αναπτύξει μια εβδομαδιαία λίστα καθαρισμού και να μάθει να πειθαρχεί σε αυτήν. Οι καθημερινές ρουτίνες, όπως ο καθαρισμός του παιδικού δωματίου, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν το αίσθημα του αυτοελέγχου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε. Τα σχόλια σας μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και να γίνουμε καλύτεροι!