Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Γιατί τα παιδιά μας λένε ψέματα;

Προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αξία της ειλικρίνειας. Τι συμβαίνει, όμως, όταν «συλλαμβάνονται» να μας παραμυθιάζουν; Πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον τους; Ή μήπως δεν πρέπει να βάζουμε τα ψέματά τους στον ίδιο σάκο με εκείνα των μεγάλων;


Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία αρχίζουν να λένε ψέματα χωρίς να συνειδιτοποιούν πόσο λάθος είναι αυτό. Παρ' όλα αυτά τα ψέματα που λένε τα μικρά παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των μεγαλύτερων παιδιών. Τα παιδιά
ηλικίας μέχρι 3 ετών λένε ψέματα όταν θέλουν να βγούν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας ενόςγεγονότος ή για να πλάσουν ένα κόσμο όπως αυτά τον θέλουν.Παραδείγματος χάριν, ένα παιδί 3 ετών αν σας πει για έναν δράκο στην νουλάπα θα πρέπει
να καταλάβαιτε ότι απλά φοβάται την ντουλάπα του και τι μπορεί να κρύβει αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ψέματα που λένε τα παιδιά ηλικίας από 4 ετών και πάνω πρέπει να τα αντιμετωπίζετε διαφορετικα διότι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία αρχίζουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις καταστάσεις σε σχέση με τα μικρότερα πράγμα που σημαίνει ότι έχουν απόλυτη συναίσθηση του ψέματος τους. Υπάρχει κι άλλη μια μορφή ψέματος που τη βλέπουμε στα παιδιά από 3 μέχρι 6 ετών, εκεί όπου τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι ακόμα πολύ ρευστά. Το παιδί έχει διαβάσει μια ιστορία ή έχει δει ένα έργο που το εντυπωσίασε και το μεταφέρει στους γύρω του σαν να ήταν μια προσωπική του πραγματική εμπειρία. Έτσι, είτε βάζει τον εαυτό του μέσα στην ιστορία είτε λέει ότι «ναι, εγώ πήγα εκεί, είδα αυτό», ενώ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Το θεραπευτικό ψέμα:
Κάθε φορά που ο μικρός Γιωργάκης στεναχωριέται, λέει πως πονάει η κοιλίτσα του. Εκείνες τις στιγμές που ζητάει απεγνωσμένα την προσοχή σας, μπείτε άφοβα στο ψέμα του. Χαϊδέψτε την κοιλιά του, φιλήστε του και πείτε του πως θα γίνει καλά! Αυτό θα λειτουργήσει σαν θεραπεία για το παραπονεμένο σας παιδί.

Πως να χειριστώ τα ψέματα του;
Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας σας λέει συνεχώς ψέματα καλό θα ήταν να κάτσετε να συζητήσετε μαζί του ποιοί είναι οπι λόγοι που το κάνει αυτό. Πρέπει να το βοηθήσετε να καταλάβει ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό και τον φανταστικό κόσμο και να του εξηγήσετε ότι τοψέμα δεν το οφελεί σε τίποτα αντίθετα με την αλήθεια. Η αλήθεια ότι και αν συμβεί πάντοτε θα έρχεται στο φως οπότε το ψέμα δεν έχει καμία θέση, αντίθετα θα του δημιουργεί πάντα προβλήματα. Επίσης, όταν μετά από την ανακάλυψη ενός ψέματος κάνετε το παιδί σας να σας πει την αλήθεια μη το τιμωρήσετε για αυτό διότι θα το κάνετε να αισθανθεί ότι αν ξαναπεί την αλήθεια θα έχει συνέπειες.

Και όταν το παρακάνει;
Κάποιες φορές τα ψέματα δεν είναι μια απλή ιστορία. Κυρίως όταν συνειδητοποιούμε ότι αρχίζουν να λένε το ένα ψέμα πίσω απ' το άλλο και οι συζητήσεις τους περιλαμβάνουν περισσότερα ψέματα παρά γεγονότα. Αν το παιδί φτάσει στο σημείο να λέει συνέχεια υπερβολές, ειδικά μετά την ηλικία των πέντε ή έξι ετών, πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει στην ψυχή του και για ποιο λόγο καταφεύγει στα ψέματα. Είναι πολύ πιθανόν αυτό να γίνεται είτε γιατί νιώθει ανασφάλεια είτε επειδή υπάρχουν κάποια προβλήματα στο σπίτι, τα οποία δεν μπορεί να τα διαχειριστεί με άλλον τρόπο. Τότε ίσως να εξετάσετε την περίπτωση να δείτε μαζί έναν ειδικό.

Τι κάνουμε με τον μικρό μας ψεύτη
- Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ειλικρινή, πρέπει εμείς πρώτα από όλα να είμαστε ειλικρινής.
- Όταν πιάνουμε το παιδί μας να λέει ψέματα δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να του φωνάζουμε αλλά με ωραίο τρόπο να του εξηγούμε ότι το ψέμα είναι κάτι το οποίο δεν τον οφελεί σε τίποτα.
- Δείξτε του εμπιστοσύνη και πείστε το πως, όταν λέει την αλήθεια, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Είναι καλό να ξέρει ότι μπορεί να σας μιλήσει για οτιδήποτε, χωρίς να φοβάται ότι θα θυμώσετε και θα το τιμωρήσετε.
-  Το παιδί δεν πρέπει να καταλάβει ότι μπορεί να ξεφύγει με ένα ψέμα, γιατί είναι βέβαιο ότι θα καταφεύγει όλο και πιο συχνά σε αυτή την τακτική.
- Μην το αποκαλέσετε ποτέ «ψεύτη». Χωρίς να το καταλαβαίνει, θα οικειοποιηθεί τον τίτλο, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στο ψέμα με την πρώτη ευκαιρία.
- Επαινείτε πάντα την ειλικρίνειά του και, όταν λέει την αλήθεια, να το επιβραβεύετε με ένα μεγάλο μπράβο.
- Δείξτε του εμπιστοσύνη, ώστε να μη χρειάζεται να δικαιολογείται συνεχώς.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε. Τα σχόλια σας μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και να γίνουμε καλύτεροι!