Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Η ζωή απέναντι, μέσα από τα δικά μου μάτια

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το βιβλίο, Η ζωή απέναντι , μας μεταφέρει σε μία δύσκολη πολιτικά περίοδο της Ελλάδας, αυτή της Χούντας και στο σήμερα. Μετά από μία απροσδόκητη συνάντηση που θα γίνει το 2014 θα έρθουν αναμνησεις  απο τότε. Η Δάφνη παιδί εκείνα τα χρόνια θα γνωρίσει τη γειτόνισσά τους, Μαίρη, και την ανιψιά της Άννα. Η Δάφνη θα δεθεί με έναν περίεργο ιστό με την Άννα παρόλο που τις χωρίζουν πολλά χρόνια.

Τι είναι αυτό που τις χωρίζει και τι αυτό που τις δένει; Ποια είναι η Ζωή απέναντι και γιατί παρακολουθει σε κάθε τους βήμα; Γιατί παρακολουθεί τις ζωές των απέναντι γειτόνων τους;Από το βιβλίο δεν λείπει η συγκίνηση, οι αποκαλύψεις, τα κρυμμένα μυστικά και τα λάθη. Άλλωστε τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς λάθη; Όπως δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι έτσι δεν υπάρχουν και τέλειες ζωές. Κρυμμένες αλήθειες έρχονται στο φως αποδίδοντας δικαιοσύνη και γνώση στους χαρακτήρες.

Η αγάπη είναι η βασική δομή της ιστορίας, έστω και αν κάποιες φορές δρούσε με εσφαλμένο τρόπο. Ο θεσμός της οικογένειας είναι θέμα πρωταρχικής σημασίας της τότε εποχής και ο συντηρητισμός μας δείχνει πως λειτουργούσε ο κόσμος τις δεκαετίες του '60 και του '70.
Για τους λάτρεις των κοινωνικών βιβλίων με ιστορική και πολιτική χροιά θαρρώ πως είναι από τα καλύτερα βιβλία που μπορούν να διαβάσουν και αξίζουν να κοσμούν τη βιβλιοθήκη τους. Θα τους συναρπάσσει και θα τους εξιτάρει την περιέργεια να μάθουν κάποιες άγνωστες πτυχές εκείνης της εποχής και των μυστικών υπηρεσιών για την κατάλυση του καθεστώτος.


Στη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο της χούντας, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, μεγαλώνει η Δάφνη, μοναχοκόρη ενός συντηρητικού δάσκαλου. Όταν στο υπόγειο διαμέρισμα του σπιτιού της έρχεται μια άλλη οικογένεια, όλα αλλάζουν, όλα όσα θεωρούσε σταθερά στη ζωή της μεταβάλλονται: οι οικογενειακές σχέσεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, τα πρότυπα, το παρόν και το μέλλον.


Μέσα σε μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και φόβου, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αγωνίζονται, ερωτεύονται, ενηλικιώνονται, ωριμάζουν, ενώ απ’ το απέναντι σπίτι η γειτόνισσα η Ζωή παρακολουθεί τα πρόσωπα, υφαίνει έναν υπόγειο ιστό και επεμβαίνει ως καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας.
Έτσι κι αλλιώς η ζωή έχει πάντα την τελευταία λέξη.

Αθήνα, 2014. Ένα τρακάρισμα θα γίνει η αφορμή να ξαναβρεθούν δυο γυναίκες, η Δάφνη και η Άννα. Κάποτε, σε μια θύελλα γεγονότων, οι ζωές τους είχαν διασταυρωθεί. Η συνάντησή τους θα ξεδιαλύνει γεγονότα που έμειναν για χρόνια ασαφή: οικογενειακά μυστικά έρχονται λίγο λίγο στην επιφάνεια, πολιτικά απόρρητα αποκαλύπτονται, οι αθώοι και οι ένοχοι του παρελθόντος αλλάζουν ρόλους.

Θα το βρείτε στις εκδόσεις Μεταίχμιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε. Τα σχόλια σας μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και να γίνουμε καλύτεροι!